Hur du skyddar dig mot dengue- och malarispridande mygg i Indien

Indien är ett fantastiskt land med en rik kultur, historia och natur. Men det är också ett land där denguefeber, malaria och chikungunya är vanliga sjukdomar som sprids av myggor. Dessa sjukdomar kan orsaka hög feber, huvudvärk, muskelvärk, blödningar och i värsta fall dödsfall. Därför är det viktigt att du skyddar dig mot myggbett när du reser till Indien, både dag och natt. Här är några tips på hur du kan göra det.

Använd myggmedel

Myggspray

Det första och viktigaste steget är att använda ett effektivt myggmedel på din hud och kläder. Det finns flera typer av myggmedel, som spray, kräm, gel, roll-on och armband. Om du är en myggmagnet bör du välja ett myggmedel som innehåller något av följande ämnen: DEET, picaridin, IR3535, olja av citroneukalyptus (OLE) eller geraniol. Dessa ämnen har visat sig vara effektiva och säkra när de används enligt anvisningarna på etiketten.

Några exempel på myggmedel som finns tillgängliga i Indien är:

  • Odomos Naturals Spray: Detta är ett naturligt myggmedel som innehåller citroneukalyptusolja och aloe vera. Medlet är inte klibbigt, doftar gott och ger upp till 8 timmars skydd.
  • All Out Spray: Detta är ett kraftfullt myggmedel som innehåller DEET och ger upp till 6 timmars skydd. Det är lätt att applicera och har en fräsch doft.
  • Dabur Odomos Naturals Cream: Detta är ett annat naturligt myggmedel som innehåller citroneukalyptusolja och ger upp till 12 timmars skydd. Det är mjukt för huden och har en mild doft.

Du kan köpa dessa myggmedel online eller i lokala affärer. Kom ihåg att applicera myggmedlet på alla exponerade delar av din kropp, särskilt anklar, handleder, nacke och öron. Upprepa appliceringen efter bad, svettning eller om du känner att effekten avtar.

Bär lämpliga kläder för att stoppa myggor

Välj rätt kläder för att stoppa myggorna

Ett annat sätt att skydda sig mot myggor är att bära lämpliga kläder som täcker så mycket hud som möjligt. Du bör använda långärmade skjortor, långa byxor, strumpor och slutna skor framför korta och tunna plagg, speciellt under de tider myggen är som mest aktiva. Du bör också välja ljusa färger som beige, vit och gul, eftersom mörka färger som svart, blå och röd lockar fler myggor.

Behandla dina kläder mot myggor

Behandla dina kläder mot myggor

Du kan också behandla dina kläder med ett myggmedel som innehåller permetrin, som är ett insektsmedel som dödar eller avskräcker myggor. Permetrin är inte lämpligt för användning på huden, men det är säkert för användning på kläder, sängkläder, tält och myggnät. Det ger ett långvarigt skydd som varar i flera tvättar.

Några exempel på permetrin-baserade produkter som finns tillgängliga i Indien är:

  • Repellers India LLP: Detta är ett företag som tillverkar och distribuerar permetrin-baserade produkter för myggskydd. De erbjuder spray, tvättmedel, tvål och pulver som kan användas för att behandla kläder, sängkläder, tält och myggnät.
  • Jungle Formula: Detta är ett varumärke som erbjuder ett sortiment av myggmedel, inklusive en permetrin-baserad spray som kan användas för att behandla kläder, sängkläder, tält och myggnät. Det ger upp till 6 veckors skydd och har en behaglig doft.
  • The Goodnight Mosquito Repellent Fabric Roll-On: Detta är ett naturligt alternativ till permetrin som innehåller neemolja, citronellaolja och andra örtextrakt. Det kan användas för att behandla kläder, sängkläder, tält och myggnät. Det ger upp till 15 dagars skydd och har en frisk doft.

Du kan köpa dessa produkter online eller i lokala affärer. Kom ihåg att följa instruktionerna på etiketten när du behandlar dina kläder med ett myggmedel. Låt kläderna torka helt innan du bär dem eller packar dem.

Använd myggnät

Myggnät

Ett tredje sätt att skydda sig mot myggor är att använda ett myggnät över din säng, hängmatta eller sovsäck när du sover. Ett myggnät är tunt nät som hindrar myggor från att komma fram till dig när du sover. Det finns olika typer av myggnät, obehandlade, impregnerade, pop-up och resenät. Du bör välja ett myggnät som passar din sängstorlek, har en bra täckning och är lätt att sätta upp och ta ner. Tänk på att nät du ska hänga upp ofta kan vara komplicerade på hotellrum.

Du kan köpa dessa myggnät online eller i lokala affärer. Kom ihåg att kontrollera att ditt myggnät är helt och rent innan du använder det. Se också till att det inte finns några luckor mellan myggnätet och golvet eller väggen där myggor kan komma in. Du hittar ett stort utbud av myggnät på Outnorth.se som du kan köpa innan resan.

Använd mygg-maskiner

Myggmaskiner

Ett annat bra alternativ är små maskiner man billigt kan köpa i de flesta små butiker i Indien. Du pluggar helt enkelt in maskinen i ett eluttag och skruvar dit en liten behållare med myggmedel i den. Du måste byta ut medlet med jämna mellanrum då du ser att det är på väg att ta slut. Denna lösning fungerar bäst i mindre rum som är mer tillslutna.

Hur är det med husmorstipsen då?

Kryddstark mat och andra husmorsknep mot myggor

Det finns en hel del svenska husmorstips om hur man undviker myggbätt, vissa har vetenskaplig förankring och vissa, kanske inte så mycket. Om de fungerar för dig, kör på!

  • Äta kryddstark mat: Det finns en teori om att kryddstark mat kan göra att du svettas mer och utsöndrar ämnen som myggor inte gillar. Vi hittar dock inga studier som bekräftar detta, och det kan också vara så att kryddstark mat ökar din kroppstemperatur, vilket kan locka myggor.
  • Undvika parfymer: Det finns en sanning i att parfymer kan locka myggor, eftersom de innehåller doftämnen som liknar de som myggor använder för att hitta sina offer. Det är därför bättre att välja doftfria eller naturliga produkter för din personliga hygien.
  • Dricka tonicvatten: Det finns en myt om att tonicvatten, som innehåller kinin, kan skydda mot malaria, eftersom kinin är ett läkemedel som används för att behandla sjukdomen. Detta är dock inte sant, eftersom mängden kinin i tonicvatten är för låg för att ha någon effekt, och det finns inga bevis för att det avskräcker myggor.
  • Använda vitamin B1: Det finns en annan myt om att vitamin B1, som finns i bland annat jäst, spannmål och nötter, kan göra att du luktar illa för myggor. Detta är dock inte heller sant, eftersom det inte finns några studier som visar att vitamin B1 påverkar din kroppsdoft eller myggornas beteende.

Andra myggrelaterade sjukdomar att hålla koll på!

Förutom denguefeber, malaria, chikungunya och Zika finns det andra myggrelaterade sjukdomar som förekommer i Indien, även om de är mindre vanliga eller endemiska i vissa regioner. Några exempel är:

  • Japansk encefalit: Detta är en virussjukdom som orsakar inflammation i hjärnan och kan leda till allvarliga neurologiska komplikationer eller död. Den sprids av myggor som främst finns i landsbygdsområden där grisar och vattenfåglar är närvarande.
  • Gula febern: Detta är en virussjukdom som orsakar feber, gulsot, blödningar och organsvikt. Den sprids av myggor som främst finns i tropiska och subtropiska områden i Afrika och Sydamerika. Indien har aldrig haft ett utbrott av gula febern, men det finns en risk för införsel av sjukdomen genom resenärer eller handel. Därför krävs det ett giltigt vaccinationsintyg för alla som reser till eller från länder med gul feber.
  • Kyasanur skogssjuka: Detta är en virussjukdom som orsakar feber, huvudvärk, muskelvärk, kräkningar, diarré och blödningar. Den sprids av myggor och fästingar som främst finns i skogsområden i södra Indien. Indien är det enda landet där kyasanur skogssjuka har rapporterats, med cirka 400–500 fall och 2–10% dödlighet årligen.

Vaccin och profylaktiska läkemedel

Vaccin mot malaria och denguefeber

Att förhindra myggbett är det absolut bästa för att förhindra myggrelaterade sjukdomar, men ibland kan det finnas anledning till att ta till andra metoder. Kanske har du någon sjukdom som gör dig känsligare för andra infektioner och sjukdomar, eller kanske har du redan haft denguefeber en gång?

Vaccin mot Denguefeber

Det finns tyvärr ingen vaccin eller profylaktisk medicin som ger ett fullständigt skydd mot denguefeber, men det finns ett vaccin som kan minska risken för svår sjukdom hos personer som tidigare har haft en dengueinfektion. Detta vaccin heter Dengvaxia och är ett levande försvagat vaccin som ges i två doser med tre månaders mellanrum. Vaccinet är godkänt för personer mellan 4 och 45 år som ska vistas en längre tid i länder där denguefeber är endemiskt, som Indien. Vaccinet är dock inte rekommenderat för personer som inte har haft en dengueinfektion tidigare, eftersom det kan öka risken för allvarliga biverkningar. Vaccinet ersätter inte myggskydd och bör endast ges efter diskussion med läkare.

Profylaktiskt läkemedel mot malaria

Det finns flera läkemedel som kan tas för att förebygga malaria, beroende på vilken typ av malariaparasit som finns i det område man ska resa till. Några exempel på sådana läkemedel är atovakvon-proguanil (Malarone), doksysyklin (Doxycyklin) och meflokin (Lariam). Dessa läkemedel måste tas enligt ett visst schema, som börjar innan resan, fortsätter under vistelsen och avslutas efter hemkomsten. Läkemedlen kan ha olika biverkningar, kontraindikationer och interaktioner med andra mediciner, så det är viktigt att rådgöra med en läkare innan man börjar ta dem. Läkemedlen ersätter inte myggskydd och bör endast tas i kombination med andra förebyggande åtgärder. 

För de flesta resenärer finns det ingen anledning att äta malariaprofylax, men rådgör alltid med din läkare eller vaccinationsmottagning!

Det finns ännu inget vaccin mot Malaria för resenärer Indien!

Följ lokala råd

Ett fjärde sätt att skydda sig mot myggor är att följa de lokala råden och rekommendationerna som ges av hälsomyndigheter, resebyråer och hotellpersonal. De kan informera dig om de aktuella riskerna, förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ för denguefeber och malaria i det område du besöker. De kan också ge dig tips på var du kan köpa eller hyra myggskyddsprodukter, var du kan söka medicinsk hjälp om du blir sjuk och hur du kan anmäla eventuella fall av denguefeber eller malaria.

Du kan också hålla dig uppdaterad om den senaste informationen om denguefeber och malaria i Indien genom att besöka den officiella webbplatsen för det indiska regeringsprogrammet som ansvarar för att förebygga och kontrollera vektorburna sjukdomar som dengufeber och malaria. 

National Vector Borne Disease Control Programme

Den här artikeln ska enbart ses som inspiration och kan innehålla fel och brister. Tala alltid med en läkare eller vaccinationsrådgivare om frågor som hanterar vaccinationer och sjukdomar.